Van Rompuy: Európske voľby v máji 2014 budú kvôli populistom zložité

11.10.2013 Celý región

Brusel (TASR) - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy varoval, že voľby do Európskeho parlamentu v máji 2014 budú "veľmi zložité", pretože hrozí vzostup vplyvu populistických strán a hnutí, ale zároveň dodal, že vždy bude existovať dostatočná proeurópska väčšina.


"Vždy bude existovať dostatočná väčšina brániť európsku vec, ale bude mať ťažšiu pozíciu než v minulosti," povedal Van Rompuy vo štvrtok na slávnostnom otvorení Dní Bruselu, ktoré pripravilo periodikum Le Nouvel Observateur.

Podľa jeho slov je potrebné, aby "presvedčení" Európania bránili európsku myšlienku, čo by mali prejaviť najmä európski lídri, ináč má strach, že budú bodovať populisti.

V rozhovore s francúzskym prezidentom, ktorý zverejnil časopis Le Nouvel Observateur, Francois Hollande uviedol, že po európskych voľbách v máji by sa Európsky parlament mohol "z veľkej časti skladať z protieurópskych síl," čo by podľa jeho názoru bol krok späť a EÚ by hrozilo "ochrnutie."

V súvislosti s nárastom vplyvu krajnej pravice vo Francúzsku si Le Nouvel Observateur prostredníctvom inštitútu IFOP dal vypracovať prieskum verejnej mienky. Ten po prvý raz potvrdil, že Národný front vedený Marine Le Penovou sa dostal na čelo preferencií pre európske voľby. Europoslancov politickej značky FN by podporilo až 24 percent francúzskych voličov.

Podľa Lisabonskej zmluvy musí voľba budúceho predsedu Európskej komisie odrážať výsledok volieb do Európskeho parlamentu.
 

Vyberte región